2014

Nu was het de beurt aan "De golfer"om als voorbeeld te dienen. Pogingen om het schilderij te "kopiëren" mislukten jammerlijk. Ik kwam toen op het idee om aan de hand van de vele "golffoto's"die ik in de loop van de jaren gemaakt heb, een eigen compositie te maken met mezelf in de hoofdrol.

Zie hier het resultaat.

De vaart zat er nu goed in. Nagenoeg iedere avond schilder ik een paar uur en ik probeer ook nog tenminste 1 keer per week een open atelier te bezoeken.Ik wierp mij op de "spaanse danseres"van Ben Aa.' Die heeft mij vervolgens bijna tot wanhoop gedreven. 2 doeken verspild. Waar ik voor de eerste keer tegen aan liep: het tekenen van handen. Uiterst moeilijk. Dankzij de aanmoedigingen van de mede-clubleden vol gehouden. Carmen is er toch gekomen.


"selfie" acryl op doek 50 x 50


mislukt.

"Carmen " acryl op doek 40 x 50

orgineel

In mijn zoektocht naar schilderobjecten belande ik in de grote hoeveelheid (vak)tijdschriften die in het atelier van de Schilderskring aanwezig zijn. Mijn oog viel op een krijttekening van een celliste; ik was geraakt door de energie die de tekening uitstraalde. Aan de slag dus.

"cello "

acryl op doek 40 x 50

Mijn oog was al bladerend gevallen op een kleine tekening van een dame met hoed. Dus maar eens een bescheiden formaat produceren.

"Dame met hoed".

acryl op doek 24 x 30

Het schilderen op een klein doek beviel me wel. Ook het thema "muziekinstrument " bleef door mijn hoofd spelen. Op internet maakte ik kennis met Vanessa Mae, een Thaise violiste die deelnam aan de olympische winterspelen .

"zonder ski's "

acryl op doek 24 x 30

Copyright © All Rights Reserved

Inmiddels had ik besloten, voorlopig door te gaan met het tekenen en schilderen van personen ( meestal vrouwen, maar dat is toeval) met een muziekinstrument. Op naar een compleet orkest!

Wederom in een tijdschrift vond ik een afbeelding van een dame met een mandoline in art-deco stijl.

In plaats van het rechtstreeks natekenen/schilderen van voorbeelden, ging ik op basis van foto's die ik van internet haal, proberen zelfcomposities te maken. De dwarsfluit is hiervan een voorbeeld. Ik kan nu switchen tussen instrumenten, personen en outfit ( jurken!)

"dwarsfluit".

acryl op doek 30 x 40


voorstudie

"mandoline"

acryl op doek 30 x 40

De harp werd het volgende instrument. Bij het maken van dit schilderij ontdekte ik pas goed, hoe moeilijk het is om gezichten te tekenen en te schilderen. Gelukkig was er voor de Schilderskring inmiddels een cursus georganiseerd die gegeven werd door Frans Bultje, een kanjer op het gebied van tekenen en schilderen.

Hij hamerde er op, dat schilderen wel leuk is, maar dat je toch echt eerst moet leren tekenen en b.v.  je moet verdiepen in de anatomie van mens en dier. Portretten, landschappen, veel kwam aan de orde tijdens zijn lessen.

Na afloop van de cursus, die 10 lessen in beslag nam, zijn Sonja en ik privé les bij Frans blijven volgen.

"Harp"acryl op doek 40x50

Naast het tekenen leer ik van Frans ook veel over donker en licht, schaduweffecten en met name het gebruik van de kleur wit. Tot mijn ( en zijn) grote vreugde duikelde ik op internet een fraaie foto op van een pianist, waarbij het licht-effect groot is. Tevens ligt het accent sterk op de handen, die ik vele malen in voorstudies heb moeten tekenen alvorens zij op het doek kwamen.



misbaksel

"playing Satie"

acryl op doek

60 x 80

Gelukkig zijn er meer voorbeelden in dit genre. Ook de trompet eiste veel tekenoefening ( en dus veel correcties en aanwijzingen van Frans).

"Trompet".

acryl op doek 60 x 80

Tijdens de zomermaanden is er geen tijd om te schilderen. Langzaam maar zekerbegint het weer te kriebelen en in september kan ik de kwast weer ter hand nemen. Het thema muziek in samenhang met "licht en donker" blijft me intrigeren en levert steeds weer nieuwe inspiratie op.

Inmiddels zijn ook de lessen van Frans weer begonnen en onder zijn supervisie ontstaat de "hobo" . Vooral de handen zijn weer een enorme uitdaging.

Een schilderij waar ik al in mei mee ben begonnen. maar op de een of andere wijze lukte het maar niet een acceptabel resultaat te bereiken. Danzij Frans ( die mij o.a. wees op verkeerde verhoudingen van het gezicht) is het nu toch gelukt.

"Pianissimo". acryl op doek 60x80

"hobo" acryl op doek 60 x 80

"viool " acryl op doek 50 x 50

Met veel plezier ben ik maar eens van het vaste stramien afgeweken. Deze "cellobaby" hebben Sonja en ik , samen met een schilderij van Wout van Sonja, gebruikt als kerst-en nieuwjaarskaart .

Cellobaby. acryl op doek 40 x 60

Licht en donker blijft me fascineren. Ik heb het jaar afgesloten met dit schilderij . Deze dame is niet

toegelaten tot mijn huisorkest, maar mijn dochter Judith is er blij mee.

"metal cello "

acryl op doek 40 x 50